Турция подкрепя делото за геноцид на Израел в Газа

Свят
19:27 - 01 Май 2024
3738
Турция подкрепя делото за геноцид на Израел в Газа

Турският външен министър Хакан Фидан каза в сряда, че Турция ще се присъедини към делото за геноцид на Южна Африка срещу Израел в Международния съд (МС), съобщава "Ройтерс".

Той направи изявлението по време на съвместна пресконференция с външния министър на Индонезия Ретно Марсуди в Анкара. 

"След приключване на правния текст на нашата работа, ние ще представим декларацията за официална намеса пред Международния съд с цел изпълнение на това политическо решение, каза Фидан. Турция ще продължи да подкрепя палестинския народ при всякакви обстоятелства", каза той.

МС нареди на Израел през януари да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да попаднат в Конвенцията за геноцида и да гарантира, че войските му не извършват геноцидни действия срещу палестинците, след като Южна Африка обвини Израел в ръководен от държавата геноцид в Газа.

Припомняме, че през януари президентът Реджеп Ердоган каза, че Турция предоставя документи за делото в Международния съд, известен още като Световния съд.

Израел и неговите западни съюзници определиха твърдението като неоснователно. Окончателното решение по делото на Международния съд на Южна Африка в Хага може да отнеме години.

Ако Международният наказателен съд (МНС) издаде заповеди за арест на израелски правителствени служители по обвинения, свързани с войната срещу "Хамас", това ще бъде скандал от исторически мащаб. Това заяви във вторник израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Ден по-рано Израел изрази загриженост относно съобщенията, че МНС може да се готви да издаде заповеди за арест.

МС се занимава със спорове между държави, докато МНС се занимава с наказателната отговорност за военни престъпления.

МНС - който има право да обвинява лица във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид - разследва трансграничната атака на "Хамас" от 7 октомври и последвалата военна офанзива на Израел срещу Газа, която вече е в седмия месец.

Израел категорично отрича обвиненията в геноцид. Тя стартира текущата си военна кампания в Газа с цел да унищожи "Хамас", палестинската въоръжена групировка, която атакува Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и отвличайки 253 заложници, според израелските данни.

Повече от 33 000 палестинци са били убити по време на израелската кампания в Газа.