Турция подкрепя мирния план, предлаган от Зеленски

Чавушоглу посочи, че понастоящем Русия изразява готовност за преговори

Украйна
17:42 - 10 Януари 2023
2697
Турция подкрепя мирния план, предлаган от Зеленски

Турция подкрепя мирния план, предлаган от украинския президент Володимир Зеленски, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу по време на посещение в Република Южна Африка, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Чавушоглу посочи, че Турция полага интензивни усилия за осигуряване на мира още от началото на войната.

"Нашата цел, разбира се, е траен мир и взаимно приемливо решение. Ние вярваме, че тази война ще бъде прекратена на масата за преговори и колкото по-скоро успеем да го осъществим, толкова по-добре", добави министърът.

Той посочи, че понастоящем Русия изразява готовност за преговори, а украинският президент предлага мирен план, състоящ се от десет точки.

"Ние, Турция, подкрепяме този мирен план и продължаваме да работим по него", каза Чавушоглу. 

По думите му Турция е страна, която наистина полага много големи усилия за намирането на изход от военния конфликт в Украйна.

"И въпреки войната, вярвам, че виждаме реалните резултати от дипломацията. В момента се водят преговори в много други измерения, като размяната на военнопленници, преговорите за Запорожие. Някои от тези разговори се провеждат в Истанбул. Бих искал да кажа следното: да, води се война, но ние сме в процес на взаимодействие, в процес на ангажиране и с двете страни. Опитваме се да сложим край на тази война възможно най-скоро", заяви още Чавушоглу.