Турция праска китайска ваксина без пари

Актуални новини
09:31 - 23 Ноември 2020
2544
Турция праска китайска ваксина без пари

Десет милиона дози от китайската ваксина Синовак "отдавна са отпътували" за Турция, съобщава в. "Хюриет" днес, като се позовава на здравния министър Фахреттин Коджа.

Министърът уточни, че преговорите с производителя на китайската ваксина са приключили, съответните законови процедури са завършени, а 10 милиона дози от препарата за първите ваксинации в Турция "отдавна" са изпратени, предаде БТА.

Здравният министър посочи, че приоритетно ще бъдат ваксинирани медиците на първа линия, след което ще се премине към ваксинация на лицата с хронични заболявания и от рисковите групи.

Ваксинацията ще бъде безплатна, като от гражданите няма да се изисква да заплащат никаква сума, уточнява още "Хюриет". Междувременно продължават дейностите по лицензирането на различни ваксини на други производители. Когато процесът приключи, тези ваксини ще получат разрешение за продажба в аптечната мрежа, е посочил Коджа.

По отношение на разработваните от Турция ваксини, министърът е заявил, че "първите данни са удовлетворителни".

"Ние също ще успеем в това начинание, сами ще произвеждаме собствените си ваксини. И вероятно след 2021 г. ще сме постигнали резултат", каза министърът.

Коджа подчерта, че производството на местни ваксини няма да се ограничи само до Ковид-19, но се полагат усилия да бъдат произвеждани в Турция и ваксини срещу редица други заразни болести.

Министърът изтъкна, че Турция се е насочила към вътрешно производство и на лекарството Фавипиравир, за което е установено, че подпомага лечението при Ковид-19. По думите на Коджа Турция е издала лиценз на четири фирми за производството на медикамента, като така вносната му цена от 150 долара е била намалена на една десета от сумата.

Според министъра проблемът с пандемията "може да бъде разрешен на място и с участието на гражданите, а не в болниците". Той подчерта в този смисъл необходимостта от спазване на правилата - носене на маски, социална дистанция, оставане вкъщи, избягване на места с много хора.

Темата за коронавируса е водеща и за други турски издания.

"Тази зима ще премине трудно", прогнозира в заглавие "Йени Ася". Цитирани от изданието експерти отбелязват, че пандемията продължава да се разраства с настъпването на зимния сезон, а броят на тежко болните пациенти в страната расте.

В. "Сонсьоз" пък публикува проучване, според което коронавирусът се нарежда на първо място сред страховете на турците. Второто най-голямо безпокойство според проучването на БАРЕМ рисърч са земетресенията, а на трето място е безработицата.