Турция призова Ирак да обяви ПКК за терористична организация

Свят
14:55 - 23 Август 2023
1786
Турция призова Ирак да обяви ПКК за терористична организация

Турският министър на външните работи Хакан Фидан осъди сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК), която действа и в Северен Ирак, като враг и на Турция, и на Ирак, и призова правителството в Багдад да обяви групировката за терористична организация, както е направила Анкара, съобщи АП, цитирана от БТА.

Фидан пристигна на първото си посещение в Ирак след поемането на поста си. Визитата, започнала вчера, му предшества очакваното посещение на турския президент Реджеп Ердоган след месеци на ескалация на насилието между Турция и подкрепяни от нея групи от една страна и кюрдски бойци в Ирак и Сирия.

В изявление след вчерашната среща с иракския си колега Фуад Хусейн - Фидан призова иракските власти "да не позволяват на нашия общ враг, терористичната организация ПКК, да трови двустранните ни отношения".

Докато Багдад често се оплаква, че турските въздушни удари в Северен Ирак нарушават суверенитета му, Фидан описа действията на ПКК там като "предизвикателство срещу иракския суверенитет" и обвини групировката, че "окупира" райони в Ирак и се опитва да го свърже със съседна Сирия с "терористичен коридор".

Въпросът за ПКК се очаква да заеме важно място по време на евентуална визита на Ердоган наред с възобновяването на износа на петрол от полуавтономния кюрдски регион в Северен Ирак през пристанището Джейхан в Турция.

Властите в Багдад и Ербил, седалището на кюрдското регионално правителство, отдавна спорят за разпределението на приходите от петрол. През 2014 г. кюрдският регион реши едностранно да изнася петрол по независим тръбопровод до Джейхан. Турция спря транзита на петрол от Иракски Кюрдистан през март след решение на Международния търговски арбитраж в Париж, който зае страната на Багдад и определи, че целият износ трябва да минава през иракската държавна петролна компания SOMO. Съдът постанови още Анкара да компенсира Багдад за неоторизирания износ на петрол от кюрдското регионално правителство в периода от 2014 до 2018 г.

Говорителят на иракското външно министерство Ахмед ас Сахаф каза, че високопоставена иракска делегация, водена от министъра на петрола, се намира в момента в Турция.

Министърът на външните работи на Ирак Фуад Хусейн заяви след срещата си с Фидан, че двамата са обсъдили проблема с петрола и са близо до намирането на окончателно решение. Хусейн съобщи още, че с турския му колега са разговаряли и по теми, свързани с водите. Двете страни имат спорове около управлението на общите водни ресурси в условията на засилващи се суши в Ирак.

"С оглед на общите предизвикателства, свързани с климатичните промени, и историческата зависимост на Ирак от реките Тигър и Ефрат, които извират от Турция, за Ирак е от решаващо значение да получи справедлив дял от водите", каза Хусейн.

Двамата външни министри са разговаряли още за скорошните случаи на публично изгаряне на Корана в Европа, които предизвикаха масови протести в Ирак, някои от които съпроводени с насилие. Фидан заяви, че ако двете страни с мюсюлманско мнозинство "останат единни, тези, които атакуват нашите свещени ценности, ще мислят два пъти, преди да предприемат такива действия".

Хусейн каза, че около 700 хиляди иракчани живеят в Турция, а 850 турски компании развиват дейност в Ирак. Фидан допълни, че двустранният търговски обмен е достигнал 25 милиарда долара.

Следващата спирка на турския външен министър е Ербил, където ще се срещне с регионалния премиер Масрур Барзани.