Турция призова САЩ да прекратят подкрепата си за кюрдите в Сирия

Анкара не е особено впечатлена от детайлите по така наречената „зона за сигурност“

Свят
14:52 - 05 Август 2019
1563
Турция призова САЩ да прекратят подкрепата си за кюрдите в Сирия

Турция призова САЩ да прекратят подкрепата си за кюрдската милиция в Северна Сирия. Това стана по време на преговорите между двете държави, целящи да се предотврати нова турска инвазия, съобщава АФП.

„САЩ трябва да уважат нашата молба за прекратяване на сътрудничеството си с кюрдските Народни отряди за защита“, заяви пред репортери в Анкара турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Изявлението му дойде след срещата на представители на САЩ в областта на отбраната с колегите им в Анкара в опит да се създаде „зона на сигурност“ в северната част на Сирия, която да отдалечи кюрдските бойци от турската граница.

Вашингтон подкрепя кюрдските милиции, които са основният му съюзник в борбата с терористите от „Ислямска държава“ в Сирия. Анкара обаче разглежда бойците като терористи и ги причислява наравно с Кюрдската работническа партия – ПКК, която води въоръжена борба срещу Турция през последните 35 години.

Анкара не е особено „впечатлена“ от детайлите по така наречената „зона за сигурност“ и поднови заплахите си да започне военна офанзива през границата, ако преговорите не успеят да постигнат някакво „задоволително“ решение.

„Не можем да проявяваме търпение вечно. В един момент търпението ни ще свърши“, заяви и в неделя турският президент Реджеп Ердоган. Той поднови заплаха си, отправена преди 18 месеца – да започне въоръжена офанзива източно от река Ефрат срещу кюрдските Народни отряди за защита.