Турция призовава за независимо разследване на кланетата в Буча и Ирпин

Новини
19:04 - 04 Април 2022
3616
Турция призовава за независимо разследване на кланетата в Буча и Ирпин

Турското посолство в Киев призовава за независимо разследване на кланетата в Буча и Ирпин в Украйна, предаде в."Хюриет дейли нюз".

"Снимките на клането, (публикувани) в пресата, идващи от районите около Киев, включително Буча и Ирпин, са ужасяващи. Споделяме болката на приятелския народ на Украйна", се посочва в съобщение на турското посолство, публикувано днес в Туитър.

"Взимането на прицел на невинни цивилни граждани никога не може да бъде прието. Установяване на отговорните чрез провеждане на независимо разследване по въпроса е основното ни очакване", се казва в съобщението.

Съобщението бе направено след публикуването на кадри, идващи от райони, освободени от украинската армия, на които се виждат убити цивилни и погребани в масови гробове.

Украйна обвинява руската армия в геноцид, докато Москва отхвърля всички обвинения.

"Турция ще продължи да работи за прекратяване на подобни срамни за човечеството сцени и за незабавно постигане на мир, както прави това от първия ден на войната", се посочва в съобщението, като се отбелязват усилията за постигане на решение между Украйна и Русия чрез преговори.