Турция пуска нов сондажен кораб

Свят
11:18 - 01 Август 2022
2157
Турция пуска нов сондажен кораб

"Абдулхамид Хан", най-новият турски сондажен кораб, ще започне първата си изследователска мисия на 9 август от южното пристанище на страната Мерсин, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Самият президент Реджеп Тайип Ердоган ще обяви дестинацията на сондажния кораб на церемония преди отплаването. Но, според изданието, не е тайна, че корабът ще сондира за запаси от нефт и природен газ на север от Кипър.

В Атина и Никозия разглеждат това по-малко като изследователски проект, а по-скоро като част от стратегията на Турция за оспорване на континенталния шелф и изключителните икономически зони на Кипър и Гърция.

Според изданието обаче не се очаква Турция да повиши напрежението до нивата от лятото на 2020 г., тъй като официални лица от Съединените щати предупредиха Анкара да успокои напрежението

Президентът Джо Байдън предупреди Ердоган на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни да "поддържа стабилността в Егейско море". А министърът на отбраната Лойд Остин обсъди същата проблематика с турския си колега Хулуси Акар миналата седмица.

Припомняме, ЕС наложи санкции на Турция през 2019 г. за сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър. Освен това ЕС въведе финансови ограничителни мерки срещу Анкара, намалявайки размера на помощта за Турция за 2020 г. (субсидии, предвидени за периода на преговорите за присъединяване към ЕС), и също така прикани Европейската инвестиционна банка да преразгледа дейностите си по кредитиране в тази страна, по-специално по отношение на кредитирането срещу държавно обезпечение.