Турция пуска Швеция в НАТО, след мир в Газа и Нетаняху пред Съда в Хага

Свят
12:00 - 08 Декември 2023
1884
Турция пуска Швеция в НАТО, след мир в Газа и Нетаняху пред Съда в Хага

Управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган (ПСР), изисква от Стокхолм писмена пътна карта за борба с тероризма, преди да изпрати законопроекта за гласуване.

ПСР в крайна сметка ще се нуждае от подкрепата на 50-те члена от Партията на националистическото действие (ПНД) на неговият коалиционен съюзник Девлет Бахчели, за да го приеме.

Кандидатурата на Швеция за НАТО рискува допълнително забавяне в турския парламент, след като ПНД обвърза разглеждането на документа с трайно примирие в Газа и последици за Бенямин Нетаняху.

"Ако бъде постигнат постоянен мир между Израел и Газа и бъде призната независима палестинска държава, ако Израел се съгласи да плати репарации и ако Нетаняху бъде изправен пред съда в Хага, ние ще кажем ОК на членството на Швеция в НАТО", цитира Bloomberg думите на Бахчели, визирайки израелския премиер.

Бахчели многократно критикува Швеция за изгарянето на Корана и предполагаемите терористични дейности на нейна територия, но не критикува Ердоган, че е продължил с кандидатурата на страната за НАТО.