Турция разследва Орхан Памук

Първоначално разследването доведе до решение да не се води наказателно преследване

Култура
11:08 - 16 Ноември 2021
1574
Турция разследва Орхан Памук

Шведската академия на науките, която избира Нобеловите лауреати за литература, заяви в понеделник, че следи делото срещу турския нобелов лауреат Орхан Памук. Той е разследван за предполагаема обида на основателя на съвременна Турция в последния му роман, отбелязва АП.

В кратко изявление Шведската академия заяви, че очаква Турция да спазва международните си ангажименти и че наблюдава "отношението", което Памук получава в родината си. Припомняме, че турският писател спечели наградата за литература през 2006 г.

Турските власти започнаха разследване на Памук по-рано тази година, след като адвокат от Измир твърди, че авторът е обидил основателя на Турция Мустафа Кемал Ататюрк в последния си роман "Нощите на чумата". Адвокатът твърди, че пасажите в романа са в нарушение на законите, които защитават паметта на Ататюрк.

Първоначално разследването доведе до решение да не се води наказателно преследване, но адвокатът обжалва решението и разследването е възобновено.

Памук и неговата издателска компания Yapi Kredi Yayincilik отрекоха твърденията, че романът обижда Ататюрк.

"В "Нощите на чумата", върху които работих пет години, няма неуважение към героичните основатели на националните държави", каза Памук, цитиран от новинарския сайт Bianet. "Напротив, романът е написан с уважение и възхищение към тези либертариански и героични лидери."

Турците все още почитат Ататюрк, който извади съвременна Турция от пепелта на Османската империя след Първата световна война.

Преди да спечели Нобеловата награда, Памук беше съден в Турция по обвинения в "обида на турска идентичност", след като каза на швейцарски вестник, че 1 милион арменци са били убити на турска територия в началото на 20 век.

Историците смятат, че в последните дни на Османската империя до 1,5 милиона арменци са били убити от османските турци в това, което широко се счита за първия геноцид на ХХ-ти век.

Докато Турция признава, че мнозина са загинали през тази епоха, страната отхвърля термина геноцид, заявявайки че броят на жертвите е завишен и смъртните случаи са резултат от граждански вълнения по време на разпадането на Османската империя.

Процесът срещу Памук по-късно беше прекратен.