Турция разследва Расмус Палудан, който изгори Корана в Швеция

Президентът Ердоган предупреди страната, че не трябва да очаква Анкара да подкрепи кандидатурата ѝ за членство в НАТО

Новини
21:20 - 31 Януари 2023
2554
Турция разследва Расмус Палудан, който изгори Корана в Швеция

Главната прокуратура в Анкара започна разследване срещу Расмус Палудан, лидер на дясноекстремистката партия "Твърда линия", който миналата седмица организира акция по изгаряне на Корана пред турското посолство в Стокхолм, и срещу холандския политик Едвин Вагенсвелд, който миналата седмица също разкъса копие на Корана в Хага, съобщи днес телевизионният канал Хабертюрк, цитиран от БТА.

Причината за делото са неотдавнашните действия на тези лица в Швеция и Нидерландия. В публикуваните от телевизията материали от разследването се споменават действията на Палудан на 21 януари в Стокхолм и на 27 януари в Копенхаген, по време на които той изгори Корана.

Освен това прокуратурата се интересува и от Едвин Вагенсвелд, лидер на дясното екстремистко движение "Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада" (ПЕГИДА), действащо в Нидерландия.

На 22 януари той разкъса копие на Корана в Хага. Започнало е разследване по няколко члена от турския Наказателен кодекс, по-специално тези, които се отнасят до отговорността за подбуждане на раздор и вражда, погазване на религиозни ценности и публична обида на вярата.

Действията на Палудан предизвикаха сериозен скандал между Турция и Швеция.

В речта си преди да изгори Корана той критикува турския президент Реджеп Тайип Ердоган и показва карикатура на пророка Мохамед. Ердоган заяви, че след тези и други антитурски действия в Стокхолм Швеция не трябва да очаква Анкара да подкрепи кандидатурата ѝ за членство в НАТО. В подобен дух се изказаха и турският външен министър и министърът на отбраната.

За момента процесът, свързан с одобряването на кандидатурата на Швеция, е спрян. За да могат Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО, турският парламент трябва да одобри съответния законопроект.