Турция регистрира голямо увеличение при износа на газ

Свят
12:20 - 08 Декември 2023
1609
Турция регистрира голямо увеличение при износа на газ

Голямо увеличение в износа на природен газ регистрира Турция, която за една година е изнесла със 78 млн. куб.м повече синьо гориво, а България е сред основните направления на този износ, съобщава новинарският сайт Хабер 7, цитиран от БТА.

По данни на Асоциацията на дистрибуторите на природен газ в Турция (GAZBİR) през септември е осъществен износ на газ от 104,62 милиона куб. м за Швейцария, 70,29 млн. куб. м за България, 21,22 млн. куб. м за Гърция и 0,15 млн. куб. м за Северна Македония. По този начин износът на природен газ, който през септември миналата година е бил 118 млн. куб. м, се е увеличил до 196 млн. куб. м през същия месец на тази година. 

Количеството на изнесения газ се е увеличило със 151 млн. куб. м през септември в сравнение с август. 

Успоредно с регистрираното повишаване на износа се наблюдава намаляване на вноса с пускането в експлоатация на турското газово находище Сакария в Черно море, отбелязва сайтът.
 
Количеството на вноса на природен газ е спаднало с 3 процента през септември в сравнение със същия месец на предходната година, достигайки 3,3 млрд. куб. метра. 85 процента от вноса е осъществяван по газопроводи, а 15 процента е LNG (втечнен природен газ). 

През септември тази година Турция е внесла газ от четири държави, като най-голям сред страните, внасящи газ по тръбопроводна мрежа, е делът на Русия - 57,78 на сто. Следват Азербайджан с дял от 26,99 процента в турския внос на синьо гориво, Алжир - 12,14 процента и САЩ - 3,09 процента.

Турция, която се подготвя да се превърне в ключова страна в областта на енергетиката с газовия център, който планира да създаде в областта Тракия през следващата година, вече укрепва позициите си в износа на газ, след като започна да добива синьо гориво в Черно море, коментира Хабер 7.