Турция с невиждани забрани за пенсионерите

Новини
08:40 - 22 Март 2020
6523
Турция с невиждани забрани за пенсионерите

Турското министерство на вътрешните работи обяви забрана за излизане на улицата, в парковете и градините на гражданите над 65-годишна възраст, както и на онези, които са с хронични заболявания, заради риска от коронавируса, предаде БТА. 

Мярката влиза в сила от полунощ и е в рамките на Закона за обществения ред в окръзите, се посочва в съобщение на вътрешното министерство. 

Това е една от най-радикалните мерки на властите, предприети досега в борбата срещу Ковид-19. 

Преди това турският министър на здравеопазването в публично изявление по телевизията призова възрастните хора да не излизат навън. 

Ердоган удари всички в земята с тези мерки в помощ на хора и бизнес в Турция. 

Всички клиенти на турските мобилни оператори ще получат лично автоматично обаждане от президента на Турция Реджеп Ердоган относно ситуацията с пандемията от коронавируса. Целта е посланието да достигне до най-много на брой хора.

В него се казва, че южната ни съседка работи денонощно за минимализиране на последиците от коронавируса в страната. „Водим безмилостна битка срещу коронавируса", заявява той и предупреждава, че новият вирус засяга преди всичко възрастните хора и тези с хронични заболявания. Ердоган призовава за спазване на социална дистанция и оставане вкъщи освен в случаите, когато излизането е крайно необходимо. „От мое име и от името на страната изказвам благодарност на всички граждани, които ни подкрепят и действат с чувство на отговорност в тази борба с коронавируса. Надявам се, че скоро ще преминем заедно тези трудни времена с Божията воля", казва Ердоган в посланието си.

Вчера бяха отменени картите за безплатно пътуване в градския транспорт на пенсионерите над 60 години. А Дирекцията по религиозни въпроси наложи забрана за колективните молитви в джамиите на възрастните хора. 

Според статистики в Турция около 7, 5 млн. възрастни хора са разглеждани като уязвима група за новия коронавирус. 

По последни данни от турското здравно министерство - заразените с коронавирус в страната са 947 души, а от тях 21 са загинали.