Турция с рекорден бюджетен дефицит

Новини
15:16 - 18 Юли 2023
1271
Турция с рекорден бюджетен дефицит

Бюджетният дефицит на Турция набъбна до рекордна стойност през юни, според официални данни, цитирани от Daily Sabah.

Новината идва в момент, когато турското правителството поема по пътя към укрепване на хазната, увеличаване на данъците и искане от институциите да преразгледат своите разходи.

Дефицитът на централния правителствен бюджет през юни достигна 219,6 милиарда турски лири (близо $8,4 милиарда), показват данните на Министерството на финансите. Това е седем пъти повече от дефицита година по-рано.

Все по-нарастващи разходи

Първичният дефицит, който изключва лихвените плащания, се е увеличил до 182,3 милиарда турски лири от 18,29 милиарда лири година по-рано. През първото полугодие разликата възлиза на 483,2 милиарда турски лири, пише money.bg.

Бюджетът беше сериозно обтегнат от рязкото увеличение на разходите за възстановяване на югоизточния регион, който беше опустошен от земетресенията в началото на февруари.

Междувременно, министърът на финансите Мехмет Шимшек изпрати писмо до всички държавни институции, чрез което им напомня за необходимостта от спестявания, намаляване на бюрокрацията и ефективно използване на ресурсите, съобщи Anadolu Agency (AA) на 17 юли.

„Ние ще оптимизираме публичните разходи“, коментира Шимшек и в Twitter.

Бюджетните приходи възлизат на 268,2 милиарда турски лири през юни, спрямо разходите, които достигат 487,9 милиарда лири, показват данните на Министерството на финансите.

С 60% по-скъпи горива

Като част от стъпките за увеличаване на приходите, на 16 юли Турция почти утрои потребителския данък върху бензина. В комбинация с повишения преди това ДДС това доведе до скок от 6 турски лири в цената на горивата.

В поредния ход за укрепване на държавните финанси данъчната ставка за бензина беше увеличена на 7,52 турски лири за литър от 2,52 лири ($0,1), а данъкът върху дизеловото гориво се повиши на 7,05 лири от 2,05 лири преди това. Това означава увеличение с до 60%.

Така литър бензин от 28 лири поскъпна на 34 лири, а дизелът от 26 лири - на 32 лири. Цената на автогаза нарасна с 4 лири до 16 турски лири за литър.