Турция се готви за санкции от страна на САЩ

Руските ракети C-400 се превръщат в ябълката на раздора

Новини
14:18 - 22 Май 2019
1169
Турция се готви за санкции от страна на САЩ

Турция се подготвя за потенциални санкции от САЩ заради покупката си на руските ракети С-400. Според Анкара сделката за покупката им е „приключена”, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар вчера.

Говорейки пред репортери Акар заяви, че САЩ все още се опитва да разубеди Турция за покупката на руските ракети, но според турските власти сделката е приключена.
„Ние им казваме, че „сделката е приключена”, но те настояват, че „нито една сделка не е приключена сделка”, споделя Акар.

„Ние правим това, което едно двустранно споразумение предполага. Въпреки че има някои проблеми от време на време, ние сме щастливи, че до сега няма резки обрати... Турция също така се подготвя за потенциалното налагане на санкции по закона за Налагане на санкции на американските противници”, каза той.

Турция и САЩ са в противоречие заради решението на Анкара да закупи С-400, които не могат да бъдат интегрирани в отбранителните системи на НАТО. Вашингтон казва, че този ход на турската страна може да застраши ролята на балканската страна в производството на изтребители F-35, които според американците може да бъдат компрометирани от С-400. Акар заяви, че Турция ще изпълни своите задължения по проекта F-35 и че Анкара очаква програмата да продължи както е планирана. Той добави, че купуването на С-400 е било само, за да се покрият нуждите на турската отбрана и те не представляват заплаха.