Турция се запъти към президентски балотаж

Ердоган води с малко под 50%, а Кълъчдароглу е събрал близо 45%

Новини
07:31 - 15 Май 2023
2370
Турция се запъти към президентски балотаж

Турция се насочва към балотаж в президентските избори, който трябва да се проведе след две седмици. Президентът Реджеп Ердоган и главният му опонент Кемал Кълъчдароглу не успяха да получат пълно мнозинство на първия тур във вчерашните избори.

Ердоган води с малко под 50%, а Кълъчдароглу е събрал близо 45%.

Президентският вот ще реши не само кой ще ръководи Турция, но и дали тя ще се върне към по-светски, демократичен път, как ще се справи с тежката икономическа криза и увеличените разходите за живот и как ще се развиват ключовите отношения с Русия, Близкия изток и Запада. Кълъчдароглу, който каза, че ще надделее на балотажа, призова поддръжниците си да бъдат търпеливи и

обвини партията на Ердоган, че се намесва в преброяването и отчитането на резултатите. Кълъчдароглу заяви:

"Въпреки всичките му клеветнически кампании и обиди, Ердоган не получи резултата, който очакваше. Изборите не се печелят от балкона. Данните за вота все още продължават да постъпват. Ако нашата нация е решила да има балотаж, ще участваме. Определено ще спечелим тези избори на втория тур".

Реджеп Ердоган обаче се представи по-добре, отколкото прогнозираха предизборните проучвания,

и се появи в уверено и борбено настроение пред своите поддръжници:

"Вече изпреварихме най-близкия си конкурент с 2,6 милиона гласа на изборите. Вярвам, че тази цифра ще нарасне много повече с крайните резултати. Все още не знаем дали президентските избори са приключили на първия тур поради ограничението от 50 плюс 1 процента гласове на избирателната ни система".

Третият кандидат за президент - Синан Оган, получи 5,3 процента от гласовете.

Според анализатори неговата подкрепа за един от двамата кандидати на втория тур може да се окаже от ключово значение.

На парламентарните избори Републиканският алианс на Ердоган и неговите съюзници - Партията на националистическото действие и още няколко по-малки формации, е на път да изпрати 324 депутати в 600-местния парламент.

Опозиционният Национален алианс около Кълъчдароглу, в който участват шест партии, изглежда ще разполага с 211 места в парламента. 65 места ще получи Съюзът на труда и свободата, начело с прокюрдската Зелена лява партия.