Турция седма по тестване за коронавирус

Свят
11:26 - 20 Април 2020
1582
Турция седма по тестване за коронавирус

Турция заема едно от челните места в света по броя на проведените тестове за COVID-19, което значително увеличи възможностите за овладяване на епидемията от коронавирус, пише „Сабах”.
 
По данни на Министерството на здравеопазването, Турция е извършила 598 933 коронавирусни теста от началото на епидемията, като я класира на седмо място в света по брой на тестирани граждани.
 
 „Тест, тест, тест”. Това беше посланието към всички страни през март на ръководителя на Световната здравна организация. Призивът беше опит да се привлече международното внимание върху важността на тестването и откриването на нови случаи на COVID-19.
 
Турция бързо възприе политиката на СЗО и започна да увеличава броя на ежедневните тестове, за да идентифицира заразените и да спре разпространението на вируса.
 
Статистическите данни в базата данни на здравното министерство посочват, че Турция значително е увеличила броя на тестовете, използвани от края на март, когато е имало почти 11 500 теста средно на ден. През последната седмица министерството прави всеки ден повече от 30 000 теста.
 
С увеличаването на търсенето на тестовете, турският бизнес започна масово производство на комплекти за диагностика и усилията дадоха плод. Турция вече е произвежда достатъчно тестове за собствени нужди. Страната е в състояние да произведе тестове за полимеразна верижна реакция (PCR), които са по-точни при диагностицирането на вируса.
 
В допълнение към PCR тестовете, Турция използва и внесени комплекти за бързо тестване, за да диагностицира заразените, които са по-малко точни, но предлагат по-бързи резултати. Здравните власти използват и двата комплекта, за да се справят с кризата с коронавируса.