Турция ще отговори на провокациите на Гърция

Това предупреди турският външен министър Мевлют Чавушоглу

Свят
14:59 - 14 Август 2020
959
Турция ще отговори на провокациите на Гърция

Турция се закани да отговори на всеки опит на Гърция за оказване на тормоз над турския кораб за сеизмични проучвания Oruç Reis в Източното Средиземноморие.

Това предупреди турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Дейли сабах".

На пресконференция с швейцарския си колега турският дипломат каза, че Швейцария е предложила да посредничи за разрешаване на кризата с Гърция в акваторията. По думите му Анкара принципно е съгласна.

Германия също изрази притеснение от ескалиралото напрежение между Гърция и Турция в Източното Средиземноморие, отбелязвайки, че са "разтревожени" и призова двете страни да преговарят за избягване на допълнителна ескалация.

"Това напрежение е обезпокоително", коментира Щефен Зайберт, говорител на канцлера Ангела Меркел, и призова държавите да преговарят директно за разрешаване на морския спор.

"Това, което е важно, е деескалация", каза той и добави, че германското правителство е взело под внимание решението на Франция да засили военното си присъствие в Средиземно море.

Чавушоглу коментира действията на Париж. Той смята, че страната трябва да се въздържа от допълнително утежняване на ситуацията.

"Тормозът няма да ги докара доникъде", категоричен той.

Междувременно турският лидер Реджеп Ердоган коментира, че турската фрегата TCG Kemalreis е предотвратила малка схватка, докато гръцките ВМС са се опитвали да тормозят Oruç Reis.

"Сега те се върнаха на пристанището си", каза Ердоган и предупреди, че Турция ще продължи да отвръща, ако подобни атаки продължат.

Днес външните министри на страните членки на ЕС ще участват в извънредна среща заради ситуацията в акваторията и Беларус. Очаква се да подкрепят Гърция и Кипър в спора с Турция.