Турция ще посрещне 40 % ръст на инфлацията през 2022-а

Очаква се ръстът на цените да надхвърли 30%

Новини
09:22 - 24 Януари 2022
2129
Турция ще посрещне 40% ръст на инфлацията през 2022-а

Инфлацията в Турция вероятно ще достигне 40% през 2022 година. Това прогнозира финансовият министър Нуреддин Небати по отношение на потребителските цени през тази година, цитиран от Bloomberg.

По думите му ръстът на цените със сигурност ще е над 30% до края на годината.

Миналата година инфлацията в Турция достигна рекордни стойности за последните 19 години - 36,1% през декември. Очакванията за инфлацията през 2022 година на Централната банка на Турция варират от 21,3% до 25,3% от 21,39%. Някои банки на Уолстрийт обаче прогнозират, че миналогодишната валутна криза може да тласне инфлацията над 50%.

Сред причините за скока в цените беше фактът, че централната банка на Турция понижи лихвените проценти с 500 базисни пункта - това бе наредено от президента Ердоган, според когото по-ниските ставки ще задържат потребителските цени и ще стимулират ръста на икономиката.

Според финансовите наблюдатели обаче, причина за обезценяването на лирата е правителствената политика да се поддържа нисък лихвен процент. Ердоган смята високите лихви за отрова и е убеден, че чрез ниския лихвен процент и евтината лира осигурява на турските експортни стоки конкурентно предимство по международните пазари, писа deutsche welle наскоро.

Обезценяването на лирата и по-високите цени на енергията в световен мащаб също бяха сред най-големите двигатели на инфлацията.

Турската валута загуби около половината от стойността за период от три месеца, след което правителството въведе спешни мерки през декември - програма за компенсиране на притежателите на лири при големи спадове на валутата.

Централната банка на Турция също така обеща стимули за компании, които конвертират сметки в чуждестранна валута.