Турция ще разполага с над 20 000 мегавата ядрена мощност до 2050 г.

Втората атомна електроцентрала ще бъде построена в Синоп

Новини
12:51 - 10 Юли 2023
970
Турция ще разполага с над 20 000 мегавата ядрена мощност до 2050 г.

Турция ще разполага с над 20 хиляди мегавата ядрена мощност до 2050 г., съобщи министърът на енергетиката на страната Алпарслан Байрактар, обявявайки новата пътна карта на Турция в областта на енергетиката, пише турският в. "Айдънлък".

Министърът напомни, че първата турска АЕЦ "Аккую", която ще се състои от четири реактора, е в процес на изграждане, като се очаква да започне да генерира електроенергия през следващата година. 

Байрактар обяви, че втората атомна електроцентрала ще бъде построена в Синоп, като напомни, че Турция планира да изгради и още една АЕЦ в областта Тракия.

"Междувременно, освен конвенционалните, мащабни ядрени електроцентрали, като "Аккую" или планираните за Синоп и Тракия, работим в тясно сътрудничество с Великобритания и САЩ по нова технология, наречена малки модулни реактори, които могат да се произвеждат в по-голяма степен на местно ниво в Турция", каза той.

"До 2050 г. Турция ще разполага с над 20 хил. мегавата инсталирана ядрена мощност. Тоест почти четири пъти повече от "Аккую".

Някои от тях може да са големи електроцентрали, но някои са малки модулни реактори, които са много важни, особено за трансформацията на нашата индустрия в областта на енергетиката", добави министърът. "Ето защо, освен големите атомни електроцентрали, за които преговаряме с Русия, Южна Корея и Китай, тази област (малките модулни реактори) също очевидно е важна за нас", посочи Байрактар.

"Аккую" е първата атомна електроцентрала, която се изгражда в Турция. Проектът се реализира на базата на междуправителственото споразумение за сътрудничество, подписано между Русия и Турция на 12 май 2010 г.