Турция сменя Русия в календара на Формула 1

Очаква се в близките дни да има и официален коментар относно състезанието в Сочи

Спорт
09:39 - 24 Февруари 2022
2682
Турция сменя Русия в календара на Формула 1

Надпреварата за Гран При на Турция може да попадне в календара на Формула 1 за трета поредна година, въпреки че не е част от първоначално обявения списък със състезания.

След като през 2020 и 2021 пандемията от коронавирус доведе до отмяната на различни стартове, сега кризата в Украйна може да доведе до поредното завръщане на „Истанбул Парк“ в графика на шампионата. След решението на Владимир Путин да признае независимостта на самообявилите се Донтецка на Луганска народни републики и да изпрати руски военни части в тях, съдбата на Гран При на Русия бе поставена на карта.

Първоначално от Формула 1 не коментираха случващото се, като дори Никита Мазепин заяви, че е бил уверен, че състезание в Сочи на 25 септември ще има. Късно снощи обаче из мрежата започнаха да циркулират различни снимки от официалния сайт за продажба на билети на Формула 1.

В тях се забеляза липсата на Гран При на Русия, която присъстваше до вчера, като за момент дори имаше опция за закупуване на билети за Гран При на Турция. Тя обаче бързо бе премахната от администраторите на сайта, тъй като все още няма обявено нищо официално относно съдбата на Гран При на Русия.

Състезанието в Сочи не е единственото международно спортно събитие, което трябва да се проведе в Русия през тази година, но е под въпрос. УЕФА вече задвижи процедурата по търсене на нов домакин на финала на Шампионската лига, който по програма трябва да се играе в Санкт Петербург на 28 май. Освен това през август и септември Русия трябва да приеме и Световното първенство по волейбол за мъже, като за момента от FIVB не възнамеряват да има промяна в домакина на форума.

Тазгодишното издание на Гран При на Русия трябва да е последното в Сочи, преди от 2023 надпреварата да се премести на пистата „Игора Драйв“ край Санкт Петербург. Ако обаче Формула 1 не посети Русия през септември, то тогава цялостното бъдеще на Гран При на Русия ще бъде поставено под въпрос.

Очаква се в близките дни да има и официален коментар от Формула 1 относно състезанието в Сочи.