Турция смята за нелегитимни изборите в Крим

Изборите за Държавната дума се проведоха в течение на три дни - 17, 18 и 19 септември

Свят
14:30 - 21 Септември 2021
469
Турция смята за нелегитимни изборите в Крим

Турция смята изборите за Държавна дума в Крим за нелегитимни. Това обявиха от турското външно министерство, цитирани от ТАСС.

"Турция продължава да подкрепя териториалната цялост на Украйна и смята анексирането на Крим за незаконно. На този фон изборите за Държавната дума в Крим, проведени на 17-19 септември 2021 г., нямат юридическа сила за Турция", се настоява в изявление на турското външно ведомство.

По този повод говорителката на руското външно министерство Мария Захарова увери, че Москва щяла да обърне голямо внимание на изявлението на турското външно министерство за непризнаване на изборите за Държавна дума в Крим. 

"Ако не им е омръзнало да слушат от Москва съответните упреци, напомняния и нервни състояния, това означава, че те са търпеливи хора, но това не води до нищо, освен че ние правим съответните изводи, които очевидно не са от полза за двустранните отношения", подчерта Захарова.

В същото време тя отбеляза, че като не признава нито един от вариантите за изразяване на волята на гражданите на територията на Крим (нито референдумът през 2014 г., нито президентските и парламентарните избори, нито референдума за измененията на Конституция на Русия), страните не задават образец или еталон, от който се оттласкват в своите заключения.

Изборите за Държавната дума се проведоха в течение на три дни - 17, 18 и 19 септември. Едновременно с изборите за долна камара на руския парламент в един ден за гласуване се проведоха преки избори за ръководителите на девет съставни единици на Руската федерация и 39 регионални парламента.