Турция спря футболните си първенства, след като клубен президент удари съдия (СНИМКИ И ВИДЕО)

Инцидентът доведе до сблъсъци на терена, в които се включиха и футболистите

По света
09:10 - 12 Декември 2023
3217
Турция спря футболните си първенства, след като клубен президент удари съдия (СНИМКИ И ВИДЕО)

Турската футболна федерация спря мачовете във всички дивизии на местния футбол, след като клубен президент удари съдия на мач от местната Суперлига. Президентът на "Анакарагюджю" Фарук Коджа влезе на терена след последния съдийски сигнал и удари в главата Халил Юмут Мелер, след като тимът му допусна изравнителен гол в 97-ата минута за 1:1 срещу "Ризеспор".

"Мачовете във всички дивизии са отложени за неопределено време. Това нападение е срамна вечер за турския футбол", заяви президентът на местната федерация Мехмет Буюкекши.

Привърженици на "Анкарагюджю" също влязоха на терена, а съдията получи удари и от други хора, докато беше паднал на земята. Инцидентът доведе до сблъсъци на терена, в които се включиха и футболистите. 

"Футболните мачове не са война, няма смърт в края. Не всички отбори ще станат шампиони по едно и също време. Всички трябва да разберем това. Призоваваме всеки да поеме отговорност. "Анкарагюджю" и ръководството му ще бъдат наказани най-строго", допълни президентът на федерацията.

Вътрешният министър на Турция Али Йерликая съобщи, че е издадена заповед за задържане на Фарук Коджа, който е отишъл до болница след мача. Други също са били арестувани заради случилото се на терена.

Мелер е един от водещите турски рефери и ръководи и международни мачове на УЕФА и ФИФА. Реферът също е бил откаран в болница.

"Има кървене около лявото око и малка фрактура. Ще следим състоянието му за евентуална травма на главата. Ще го изпишем след нужните изследвания сутринта", заяви доктор Мехмет Йорубулут. 

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган също коментира ситуацията и пожела бързо възстановяване на рефера.

"Спортът означава мир и братство. Спортът е несъвместим с насилието. Никога няма да позволим насилието да има място в турския спорт", каза Ердоган.

От "Анкарагюджю" публикуваха позиция, в която изразяват съжаление за случилото се: "Натъжени сме от инцидента, който стана тази вечер. Извиняваме се на турската футболна публика и на цялата спортна общност за случилото се", се казва в позицията на клуба. 

Ризеспор" също публикува позиция, в която осъди поведението на президента на "Анкарагюджю" и пожела бързо възстановяване на съдията.

По-рано един от водещите клубове в Турция - "Галатасарай", призова за среща с клубовете заради нарастващия проблем с насилието във футбола: "Всички трябва да се съберем и да действаме, за да решим проблемите, от които сме част."

Асоциацията на футболните съдии пък призова реферите да не ръководят мачове след нападението срещу Мелер. Подобна ситуация имаше и в Гърция, където съдиите обявиха бойкот на мачовете. В понеделник гръцкото правителство забрани да има фенове на мачове в следващите два месеца. 

Можете да видите нападението ТУК: