Турция стартира ваксинацията на работещите в туризма

Кампанията обхваща над 1 милион заети в бранша

Новини
12:56 - 09 Април 2021
2575
Турция стартира ваксинацията на работещите в туризма

Турция започна ваксинациите срещу коронавирус за служители в туризма от тази седмица, каза министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой. 

От понеделник служителите на авиационната индустрия също започнаха да получават първите си ваксини, включително пилоти и кабинни екипи, обяви Ерсой. 

В интервю за турската частна телевизия Фокс TV министърът каза, че туристическите съоръженията, които в момента са отворени, ще получат приоритет в кампанията за ваксинация и че другите ще следват въз основа на датите, които те отварят отново.

Кампанията обхваща над 1 милион работници в туристическия бранш.

Ерсой каза, че разглеждат дали съоръженията притежават вече сертификат за безопасен туризъм, програма приложена миналата година за осигуряване на строги мерки за безопасност и хигиена в местата за настаняване и летищата.

Заради пандемията и ограниченията броят на чужденците, посещаващи страната, спадна със 71,7% през 2020 г. и бе едва 12,7 милиона, според официалните данни. Приходите на сектора през миналата година са спаднали с 65,1% до 12,06 млрд. долара.

От Анкара заявиха, че тази година се очаква раздвижване в бранша, с около 34 милиона чуждестранни посетители, като приходите е възможно да достигнат около 23 милиарда долара през 2021 г.

Ерсой каза, че данните, които получава ежедневно, показват, че мобилността се увеличава от април.

Очаква се притокът от Русия, Украйна, България и други близки страни да се ускори от края на месеца, отбеляза министърът.

Надеждите на турския туристически бизнес са насочени и към предстоящото разхлабване на мерките във Великобритания. Агенциите споменават, че резервациите за май от Обединеното кралство са нарастнали значително.