Турция укротява бежанците с още 1000 полицаи на границата

Анкара обвинява Гърция, че използва оръжие срещу бежанците и отказва да ги допусне до своята територия

Новини
12:56 - 05 Март 2020
1948
Турция укротява бежанците с още 1000 полицаи на границата

Властите в Анкара решиха да разположат хиляда полицейски служители на границата с Гърция, за да предотвратят опитите за връщането на мигранти, повечето от които са сирийци, на турска територия.

Това съобщи в четвъртък, 5 март, министърът на вътрешните работи на републиката Сюлейман Сойлу, който посети контролно-пропускателния пункт на турско-гръцката граница близо до река Марица, съобщава анкарският телевизионен канал NTV, цитиран от Агенция „Фокус”.

"Те (Гърция) отново се опитаха да изтласкат 5 хил. души към нас. Това е едно от най-сериозните нарушения. На границата ще разположим хиляда полицаи, за да предотвратим това. Те ще бъдат напълно оборудвани. В момента 137 000 души са преминали (в Гърция) само от провинция Одрин“, каза министърът по телевизионния канал NTV.

Според него "гръцките власти лъжат", а по света "никой не възразява срещу подобни нарушения на правата на човека".

Вътрешният министър отбеляза, че Турция "не възпрепятства мигрантите, които доброволно искат да заминат за Гърция". В същото време, каза той, Атина използва оръжие срещу бежанците, отказва да ги допусне до своята територия и "се опитва да изтласка обратно в Турция".