Турция забранява криптовалутите

Новини
13:05 - 16 Април 2021
2222
Турция забранява криптовалутите

Централната банка на Турция забрани използването на криптовалути и други крипто активи за покупката на стоки и услуги. Като причина за това решение от финансовата институция посочават възможността за възможни "непоправими" щети и значителни рискове при тези транзакции, пише Reuters.

В нормативния акт, публикуван официално в четвъртък вечерта, се посочва, че криптовалутите и други дигитални активи не могат да бъдат използвани пряко или косвено като инструмент за разплащания.

"Доставчиците на услуги в областта на разплащанията няма да могат да използват бизнес модели, при които криптовалути да се използват за предоставяне на платежни услуги", се казва в него.

След излизането на новината най-голямата криптовалута отчете лек спад от 2,59% до 61 757 долара. В момента bitcoin се търгува за 61 593 долара, съобщава money.bg.

Нарастващият интерес към дигиталните валути в Турция получи допълнителен стимул с поскъпването на bitcoin през последните месеци. Те се превърнаха и в алтернатива за "предпазване" на спестяванията на турците от рекордната инфлация в страната.