Турция залови двама израелски шпиони

Свят
14:27 - 05 Април 2024
2113
Турция залови двама израелски шпиони

Турция арестува двама души, заподозрени в шпионаж в полза на израелското разузнаване. Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая, цитиран от "Ройтерс".

Анкара осъди Израел за войната му срещу бойците на "Хамас" в ивицата Газа.

От януари турските власти са задържали и обвинили десетки хора по подозрение във връзки с израелската разузнавателна служба Мосад. Миналия месец бяха повдигнати обвинения на шестима души.

Турски и израелски лидери публично си разменят критики от началото на войната на Израел с палестинската въоръжена групировка "Хамас" през октомври. Турция предупреди Израел за "сериозни последствия", ако се опита да преследва членове на "Хамас", живеещи извън палестинските територии, включително в Турция.

Йерликая съобщи, че полицията е задържала осем души, за които се смята, че събират и продават информация на Мосад за набелязани лица и компании в Турция. От тях двама са били арестувани, а шестима - условно освободени.

"Никога няма да позволим шпионски дейности, които се извършват в границите на страната ни срещу националното единство и солидарност на нашия народ. Ние го преследваме", подчерта той.

Турски служител по сигурността посочи, че акцията, проведена в Истанбул, е била насочена към турски частен детектив и съпругата му, за които се смята, че са имали връзки с Мосад в периода от 2011 до 2020 г.

Той отбеляза, че преди това детективът се е срещал с членове на Мосад в Австрия, Швейцария и Германия и е използвал частни комуникационни канали, за да поддържа връзка с тях.

Детективът е "спечелил значителни приходи" от това и е създал мрежа от деветима души. Членове на мрежата са направили признания и детективът и съпругата му са били арестувани.

През януари турски съд нареди арестуването на 15 души и депортирането на осем, заподозрени във връзки с Мосад и насочени към палестинци, живеещи в Турция.