Турция заплаши да отвърне на американски санкции

Вашингтон не иска да се закупуват руски ракетни комплекси

Политика
13:45 - 14 Юни 2019
2193
Турция заплаши да отвърне на американски санкции

Турция ще "предприеме реципрочни стъпки", ако Съединените щати наложат санкции във връзка със закупуването от Анкара на руски зенитно-ракетни комплекси С-400.

Това заяви в петък турският външен министър Мевлют Чавушоглу, съобщава Ройтерс.

Вашингтон предупреди за санкции и за премахване на Турция от програмата за изтребители Ф-35, ако Анкара в крайна сметка приеме доставката на руските отбранителни системи С-400. Говорейки пред Анадолската информационна агенция, Чавушоглу подчерта, че не е невъзможно да се отменят поръчките за тези ракети.
"Една страна не може да дава инструкции на друга как да действа. САЩ трябва да се откажат от това поведение", заяви той в интервю и за телевизия NTV. "Ако САЩ предприемат стъпки срещу нас, тогава ще бъдем принудени да направим същото", предупреди той.
Анкара и Вашингтон месеци наред публично спорят за закупуването на ракетните системи, които се очаква да бъдат доставени още следващия месец. Вашингтон заяви, че това ще предизвика санкции от страна на САЩ.  

 

Турция също така се застъпва за задълбочено разследване на нападението срещу петролни танкери в Оманския залив, коментира Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

"Ние сме обезпокоени от събитията в Оманския залив. Ние не защитаваме никого, считаме за погрешно, че след няколко часа някой е признат за виновен. Необходимо е да се извърши задълбочено разследване на инцидента", подчертава той.