Турция започва нова военна операция в Сирия

Tурските въоръжени сили искат да завършат успешно операцията в Северен Ирак

Свят
14:11 - 13 Юни 2022
2024
Турция започва нова военна операция в Сирия

Турция може да започне нова военна операция в Сирия след завършването над текущите трансгранични действия на турската армия в Северен Ирак, съобщава в понеделник вестник Хюриет.

Изданието не изключва, че заповедта за започване на операцията може да бъде дадена веднага след главния мюсюлмански празник на жертвоприношението Курбан байрам, който се пада на 9-12 юли.

От 18 април до днешна дата въоръжените сили на югоизточната ни съседка провеждат операция „Нокът - замък“ в Северен Ирак Към. Според информацията на турското министерство на отбраната, над 220 бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК), смятани за терористи в Турция, ЕС и САЩ, са елиминирани, основните им бази, оръжейни и хранителни складове са унищожени.

Според Хюриет турските въоръжени сили искат да завършат успешно операцията в Северен Ирак, така че новата сирийска операция трябва да се брои от момента на прекратяване на военните действия в Ирак. От друга страна, пише вестникът, все още не е напълно завършено формирането на армейска групировка за операцията в Тел Рифаат и Манбидж, които са определени като основни направления на основната атака на турската армия в Северна Сирия.

Хюриет припомня думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че операция в Сирия може да започне всеки момент. „Турските въоръжени сили няма да започнат операция, ако не са напълно подготвени за нея. Трябва да се обърне внимание на празника Курбан байрам, след което операцията може да започне дори не след няколко дни, а след няколко часа“, пише колумнистът на Хюриет Абдулкадир Аксу, известен с близостта си с турските власти.

По-рано турският лидер заяви, че Анкара започва нова военна операция в Северна Сирия и ще освободи районите Тел Рифаат и Манбидж от терористите в началния етап. Като основна цел той посочи разширяването на 30-километровата зона за сигурност, създадена през октомври 2019 г. след операцията „Извор на мира“.

Местните медии съобщиха, че в операцията се очаква да участват 50 000 турски войници и 5 000 бойци от така наречената Сирийска свободна армия, контролирана от Анкара. Операцията, както беше отбелязано, ще позволи на Турция да осигури контрол върху 600-километровия участък от границата със Сирия и ще сведе до минимум терористичните заплахи, идващи от прилежащата територия.

Районите, завзети преди шест години от сирийските кюрдски Сили за народна самоотбрана (СНС), ще бъдат освободени и коридорите за сигурност ще бъдат разширени. Така районите по западния бряг на Ефрат ще бъдат напълно изчистени от прокюрдските сили, които Турция смята за издънка на забранената ПКК. Освен това това ще даде възможност да се включи язовир Тишра на Ефрат в разширената зона за сигурност и ще се осигури контрол над авиобазата Менаг, разположена близо до град Аазаз.

В резултат на по-ранните операции на Турция в Северна Сирия беше създадена зона за сигурност между градовете Аазаз и Джераблус на север от Алепо, беше окупиран Африн, а граничните райони източно от Ефрат бяха взети под контрол.