Туристка оскверни статуя на Бог във Флоренция с целувки и неприлични движения

На снимки, разпространени в социалните мрежи, се вижда как жената имитира секс със статуята

Актуални новини
22:20 - 17 Юли 2024
2559
Туристка оскверни статуя на Бог във Флоренция с целувки и неприлични движения

В Италия се стигна до масово възмущение, след като туристка във Флоренция беше заснета да имитира неприлични действия върху статуя на римския бог Бакхус, съобщава BBC.

На снимките, разпространени в социалните мрежи, се вижда как жената целува и имитира секс със статуята, която е в човешки размери. 

Фигурата на Бакхус стои върху постамент на ъгъла на улица близо до известния мост „Понте Векио“ и е модерно копие на произведението от 16-и век на скулптора Джамболоня. Оригиналът се съхранява в близкия музей „Барджело“.

 
Снимките предизвикаха гневни реакции от страна на потребителите на социалните мрежи, някои от които призоваха жената да бъде арестувана. „Това е резултатът от дългогодишните опити да се превърне Флоренция в Дисниленд“, казва потребител.

Антонела Риналди, инспектор по археология и изобразително изкуство във Флоренция, заяви: „Туристите са добре дошли тук, но трябва да уважават нашите произведения на изкуството, независимо дали са оригинали или реплики“. „Въпреки че се съмнявам, че тази дама - която осъждам, дори знае разликата“, добави тя.

Флоренция е една от най-известните туристически дестинации в света. През 2023 г. около 1,5 млн. души са посетили града, чието население е едва 382 000 души, между юни и септември.

Местните жители отдавна се борят с огромния приток на туристи, който през летните месеци превръща тесните улици на Флоренция в постоянни потоци от хора. Така нареченият феномен „свръхтуризъм“ накара няколко града по света да направят промени в начина, по който посрещат посетителите.

Миналия месец кметът на Барселона обеща да премахне краткосрочните туристически наеми в града в рамките на пет години, а няколко горещи точки - като Венеция или японската планина Фуджи, започнаха да въвеждат дневни такси, за да се опитат да ограничат броя на туристите.