Туризмът: Ако върнем парите на клиентите, фалираме

С ваучери браншът предлага да компенсира хората, дали депозити

Новини
10:50 - 27 Март 2020
1538
Туризмът: Ако върнем парите на клиентите, фалираме

Туристическият бизнес е изправен пред вълна от фалити, ако туропрераторите се принудят да върнат парите за предварителни резервации на свои клиенти. За това алармира Емил Абузов - говорител на Кризисния щаб в туризма, пред Би Ти Ви.

“Клиентите искат парите си, не защото не им се пътува, а, защото ги е страх, че няма да ни има“, казва Абузов. “Имаме и застраховки, намерили сме начин как да защитим тези пари. Ако се стигне до фалити, топката ще отиде при застрахователите, а не се знае те как ще реагират. Ако клиентите настояват за парите си, накрая може да се стигне до там, че нас да ни няма, а те да не получат парите си“.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) се присъединяват към общоевропейската позиция в бранша, че вместо пари, хората трябва да получат ваучери. Единствено френските компании все още не са се присъединили към идеята от страните в Европейския съюз.

“В туроператорите няма пари. При ранни резервации те ги инвестират в хотелите, които предлагат намаленията. Парите на хората са гарантирани, защото ние сме силно регулиран бранш“, казва Павлина Иванова от АБТТА.

Ако в ЕС бъде одобрено предложение за ваучерите, то Министерствата на туризма ще трябва да гарантират за коректното им изплащане на хората, защото в противен случай се създават предпоставки за злоупотреба и завишени цени на различните услуги с цел намаляване на разходите на операторите за сметка на туристите.