Туризмът си иска ДДС

Проблематично за малките предприятия би било 4 пъти годишно да правят инвентаризация

Новини
13:26 - 28 Октомври 2024
1151
Туризмът си иска ДДС

Туристическият сектор настоява да остане диференцираната ставка за бранша, както и за хляба. Финансовият министър Людмила Петкова увери социалните партньори, че законите няма да бъдат внесени тази сряда в Министерски съвет.

Под каква форма ще продължи обсъждането не стана ясно. Кабинетът ще чака 51-ия парламент, за да ги представи на депутатите за разглеждане и гласуване.

Това стана ясно на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Социалните партньори се събраха, за да разгледат пакета от данъчни промени, които предлага служебното правителство в края на мандата си, в който обаче започна процедурата по обсъждане на бюджета за следващата година.

В пакета промени влизат проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност и проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове.

На извънредното заседание днес стана ясно, че в Тристранката има принципно съгласие относно бюджетните закони, но има и противоречия. Преди всичко това се отнася за бизнеса, който е против увеличаване на административната тежест.

АИКБ е против мярката в Закона за ДДС данъчно задължените лица да предоставят данни за активите на три месеца. Проблематично особена за малките предприятия би било 4 пъти годишно да правят инвентаризация, предупреди Добрин Иванов. Няма да се постигне и ефектът, който се цели, категоричен бе той.

От АИКБ искат целенасоченост на мерките. Например, идеята която подкрепя, на бензиностанциите да няма касова бележка на хартия.

БСК също се противопостави на тримесечно отчитане на активите от страна на фирмите също с аргумента за увеличаване на административната тежест. На същата позиция са БТПП и КРИБ.