Туризмът в Париж катастрофира заради Олимпиадата

Актуални новини
13:20 - 06 Август 2024
844
Туризмът в Париж катастрофира заради Олимпиадата

Историческият квартал Маре в Париж, който обикновено привлича огромен брой туристи с шикозните си бутици, музеи и ресторанти, днес изглежда съвсем празен. Туризмът във френската столица бележи спад, тъй като посетителите избягват един от най-посещаваните градове в света по време на Олимпийските игри.

"Втората половина на юли беше абсолютно катастрофална за кафенетата и баровете в Париж", заяви пред ДВ Реми Калмон, директор на "SNEG and Co”, профсъюз, представляващ предприятията за храни и напитки във френската столица.

Според Калмон особено засегнати са ресторантите, разположени в зоните с повишена сигурност в близост до река Сена, които бяха почти блокирани в продължение на дни преди пищната церемония по откриването.

Продажбите на ресторантьорите са спаднали с повече от 50%. Някои от тях се притесняват, че няма да могат да плащат наеми и заплати.

"Това върна лошите спомени от ерата на Ковид", казва Калмон. Френското правителство обеща да се заеме с евентуални компенсации за бизнеса, но големият въпрос е дали туристите ще се върнат, когато ограниченията за сигурност около церемонията по откриването бъдат облекчени.

Данните до момента не са обнадеждаващи. Големите авиокомпании твърдят, че Олимпийските игри са намалили обичайния летен апетит за ваканционни пътувания до френската столица, което е довело до слаби резервации и празни места.

На 1 юли авиокомпанията Air France-KLM съобщи, че трафикът до и от Париж изостава спрямо другите големи европейски градове. Много хора избягват Париж, за да си спестят излишния стрес - покрай задръстванията, възможните стачки и дори терористични атентати, казва за ДВ Гаел Боасклер от Агенцията за отдаване на обзаведени апартаменти под наем "PerfectlyParis”.

Дори по-малките туристически предприятия изпитват затруднения. Например "Перфектната снимка на Париж” - компания, която предлага на туристите фотосесии в забележителностите на френската столица. Собственичката на компанията София Паган уверява, че продажбите ѝ са спаднали рязко -

от средно 20 клиенти месечно, сега има едва трима. "Всички мислехме, че тази година ще е наистина добра за нас заради Олимпиадата. Оказа се съвсем различно”, казва Паган.

Една от основните причини за този спад са високите цени на всичко - от нощувките до билетите за метрото. Много хотели вдигнаха цените, за да се възползват от очаквания ръст на туристите, а след пролетния сезон, когато резервациите бяха слаби, ги намалиха. Въпреки това средните цени са се повишили с близо 70% през юли тази година - от 202 евро миналата година до 342 евро по време на игрите, по данни на Съвета по туризъм на Париж.

Много парижани също планираха да отдават жилищата си под наем на завишени цени и да печелят от очаквания скок на туристите. Но тази авантюра не се е оправдала.