Туркиня може да е следващият премиер на Нидерландия

Топ
11:35 - 02 Август 2023
5016
Туркиня може да е следващият премиер на Нидерландия

Министър-председателят на Нидерландия в оставка Марк Рюте вече брои дните до оттеглянето си от политическия живот на страната. Както е известно, през юли Рюте обяви, че ще подаде оставка заради неразбирателство с коалиционните партньори в правителството по темата с нелегалната миграция.

Търсенето на заместник на Рюте, който да оглави Народната партия на свободата и демокрацията (НПСД), е в ход, тъй като предсрочните парламентарни избори в Нидерландия са насрочени за ноември. Засега явен фаворит за лидер на НПСД е Дилан Йешилгьоз-Зегериус, която в момента е министър на правосъдието в кабинета на Рюте.

Йешилгьоз-Зегериус, която е с турски корени, е известна в Нидерландия с твърдата си линия по отношение на имиграцията. В свои интервюта тя неведнъж е подчертавала, че целта ѝ е да укрепи, защити и да подсили правовата държава.

Искам хората да повярват, че можем да ги пазим. И в тази връзка ще поддържаме твърда линия срещу тези, които подкопават правовата държава, коментира Йешилгьоз-Зегериус.

Дилан Йешилгьоз-Зегериус е родена на 18 юни 1977 г. в Анкара и още като малка емигрира в Нидерландия с родителите си през 1984 г., които бягат от преврата в Турция от 1980 г.

Според нея е крайно необходимо да се заздрави граничният контрол и да се насочат усилия към по-ефективната интеграция на мигрантите в нидерландското общество.