Turkish Airlines готвят рекордна покупка - 600 нови самолета

Новини
12:20 - 12 Май 2023
1584
Turkish Airlines готвят рекордна покупка - 600 нови самолета

Въздушният транспорт пострада много от пандемията, но сега очевидно секторът е не просто възстановен, а даже очаква най-силните си години - поне така изглежда след анонса на Turkish Airlines за най-голямата покупка на нови пътнически самолети в историята.

Авиолиниите на южната ни съседка ще се снабдят с 600 нови самолета през следващите 10 години, обяви президентът на компанията Ахмет Болат, цитиран от "Ройтерс".

Изненадващите даже за повечето експерти от индустрията коментари на ръководителя на Turkish Airlines дойдоха в навечерието на срещата на Международната асоциация на въздушен транспорт (IATA) в южната ни съседка.

"По време на форума на IATA ще обявим поръчките. С един от големите производители почти сме завършили преговорите. Ще поръчаме общо 600 самолета", обясни Болат.

От тях 400 ще са с тесен фюзелаж (самолети за къси и средни разстояния, например Boeing 737 или Airbus A320 - б.р.), а 200 - с широк (авиолайнери за дълги полети като Boeing 767 и Airbus A350 - б.р.). По думите на Болат част от самолетите ще бъдат произведени от Boeing, а останалите ще са "от другия производител", визирайки Airbus, но не даде повече подробности. Самолетостроителите на този етап отказват коментар.

Ако сделките станат факт, през 2033 г. Turkish Airlines ще имат флотилия от 810 самолета.

Гигантските поръчки за нови самолети се превърнаха в "новото нормално" за големите авиокомпании през последните месеци заради възстановяването на международния туризъм и огромното търсене.

По-рано през тази седмица Ryanair поръчаха 300 теснофюзелажни авиолайнера.

Неочакваните коментари на Ахмет Болат трябва да се гледат и в контекста на президентските избори в южната ни съседка, които са през тази седмица. Очакванията са те да бъдат много оспорвани и настоящият лидер Реджеп Ердоган със сигурност иска да демонстрира успехи във всички сфери преди вота - още повече, че през 2023 г. съвременна Турция навършва 100 години.