Туркменистан забрани на жените да шофират

Десетки стюардеси и обслужващи служители в страната загубиха работата си

Свят
13:47 - 12 Септември 2022
2885
Туркменистан забрани на жените да шофират

Бившата съветска република Туркменистан забрани на жените да използват козметика, да правят контури, маникюр, да боядисват косата си, да носят тесни дрехи и дънки, да шофират и да се возят на предната седалка на кола, съобщи „Настоящее время“ с позоваване на радио „Азатлик“.

Ашхабад е забранил абортите, а ограничителните мерки срещу жените в страната се засилиха, след като Сердар Бердимухамедов наследи баща си като президент на страната, допълва изданието.

Правата на жените в Туркменистан привличат през последните години вниманието на правозащитни и феминистки организации. Фондът на ООН за населението публикува доклад, описващ ситуацията с домашното насилие над жени в страната. Според документа 12 процента от анкетираните туркменски жени са преживели физическо или сексуално насилие в семейството.

През август в интернет беше разпространено видео, на което се вижда как мъж, ядосан заради посещението на жена си в салон за красота, я бие пред очите на хората . Той крещи и удря жената с юмруци, рита я по краката. Това продължава поне две минути и половина и завършва с излизането на двойката от помещението. Според източника на радио Азатлък видеото е заснето в салон за красота в Кеши. Все още не е известно дали има разследване на този побой.

Според правозащитници проблемът с домашното насилие в Туркменистан се изостря поради ограниченията на правата на жените в обществото, по-специално от властите. Напоследък натискът върху жените в страната се засилва, държавата въвеждат нови забрани срещу тях.

Десетки стюардеси и обслужващи служители в Туркменистан загубиха работата си през април заради корекция на устните и други козметични процедури. Туркменските авиолинии, които възобновяват вътрешните полети след прекъсване, уволниха около 20 стюардеси заради ботокс в устните им. Уволняват се и кондукторки по железниците. Около 50 кондукторки бяха уволнени заради хиалуронова киселина в устните им, още няколко заради силикон, използван за уголемяване на бюста". Част от изгонените са уволнени без право на друга работа, каза източник на радио Азатлик в Ашхабад. Според него много от тях са уволнени без право на друга работа.

Наличието на контурна пластика доведе до съкращения и в други региони на страната. По-специално, на летището в Туркменбаши, в западната част на Туркменистан, най-малко шест служителки са загубили работата си по същата причина. Уволнени са и две стюардеси, които са работили на вътрешни полети от Туркменабад до Ашхабад.

Според многобройни очевидци в Ашхабад и други туркменски градове по време на акции на обществени места и офиси полицията е задържала жени с изкуствени мигли и нокти и ги е отвеждала в полицейските участъци. На жените е разпоредено да премахнат резултатите от козметичните процедури, както и да платят глоба, равняваща се на около 140 долара, половината от средната заплата в Туркменистан.