Туроператорите искат 9% ДДС поне до края на 2024 г.

Новини
17:53 - 14 Декември 2023
1551
Туроператорите искат 9% ДДС поне до края на 2024 г.

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) настоява срокът на действие на 9% ДДС да се удължи до края на 2024 г. 

Това съобщи заместник-председателят на Асоциацията Даниела Стоева по време на заседание на Националния съвет по туризъм днес.

Министърът на туризма Зарица Динкова увери, че ще подкрепи позицията на туроператорите. Министерството и с помощта на АБТТА е съставило мотивирано становище по отношение на срока на валидност на редуцираната данъчна ставка, благодарение на което първоначалният срок от 01.01.2024 г. бе удължен до 30.06.2024 г.

По мнението на Стоева Министерството на финансите като вносител на предложението е действало некоректно. То не само че не е уведомило своевременно туроператорите за предстоящата промяна, но и през цялата 2023 г.

не са давани индикации, че се предвиждат промени в данъчното облагане.

За да може бизнесът да планира дейностите си и да ценообразува коректно, това трябваше да се случи най-късно месец май 2023 г., а не в края на годината, убедена е Стоева. Сега именно МФ трябва да понесе отговорността пред европейските институции, включително и финансова, ако се стигне до санкция, а не да я прехвърля върху туристическия бизнес, подчерта Даниела Стоева.

Въпреки че депутатите в пленарна зала дадоха отсрочка до 1 юли 2024 г., това се оказва незадоволително както за АБТТА, така и за българските туроператори като цяло.