Туроператорите искат още пари

Актуални новини
14:01 - 04 Август 2020
2791
Туроператорите искат още пари

Туроператори и турагенти излязоха на пореден протест пред Народното събрание. Те настояват за спешна помощ на сектор “Туризъм”, ясни и точни правила, по които ще бъдат подпомагани засегнатите от кризата, както и допълнителни средства, тъй като обещаните 10 милиона лева са крайно недостатъчни за оздравяването на сектора.

Те твърдят, че подкрепата е прекалено малка, тъй като всяка фирма ще получи по около 3000 лева. Искат и отмяна на карантината за българи в Турция, както и държавата да плаща PCR тестовете на туристите.  

Сред демонстрантите имаше и екскурзоводи. С действията си всички те заявиха стачна готовност. „Ние сме около 3000 фирми – туроператори и турагенти. Тези 10 млн. изобщо не стигат, за да се осигури нашата ликвидност или да спасим парите на клиентите ни, обясни Евгения Димова, собственик на туроператорска агенция.

От бранша съобщават, че спадът на оборотите е между 90 и 100%. "Лято засега не се очертава на хоризонта, докато сме в епидемиологична обстановка и с тези рестрикции по границите“, казват туроператорите. 

Снимки: Агнес Методиева