Турската АЕЦ „Аккую“ получи първата партида ядрено гориво

Четирите блока ще осигуряват не по-малко от 10 процента чиста енергия за страната

Новини
12:35 - 28 Април 2023
1989
Турската АЕЦ „Аккую“ получи първата партида ядрено гориво

Турската атомна електроцентрала „Аккую“ придоби статут на ядрен обект, след като получи първата партида ядрено гориво с официална церемония, в която се включиха чрез видеовръзка президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин.

Атомната електроцентрала „Аккую“ се изгражда от руската държавна компания „Росатом“ в окръг Мерсин на южното средиземноморско крайбрежие на Турция. Генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов заяви:

„С влизането на свежо ядрено гориво АЕЦ „Аккую“ стана ядрен обект, а Република Турция получи статут на страна с мирни ядрени технологи".

АЕЦ „Аккую“ е най-голямото съвместно капиталовложение на Турция и Русия, заяви турският президент Реджеп Ердоган. Руският му колега Владимир Путин увери, че Москва ще продължи да осигурява енергийни ресурси за турската икономика, най-вече природен газ.

Строителните работи на първия от четирите 1200-мегаватови реактора, проектирани в Русия, трябва да приключат до есента, като е планирано той да влезе в експлоатация през следващата година.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси подчерта:

„Ядрената енергия, като екологично чист енергиен източник, ще осигури за не по-малко от 10 процента чиста енергия за страната,

след като бъдат пуснати и четирите страхотни енергоблока, които посетих днес“.

В обръщението си Рафаел Гроси призова за подкрепа цялата международна общност за предотвратяване на ядрен инцидент в Запорожката атомна електроцентрала в Украйна и отправи пожелание винаги, когато се говори за ядрена енергия, това да става както в днешния ден - в дух на надежда и успехи.