Турската Исшкембе чорбасъ
Продукти
4-5 агнешки крачета – джоланчета, или около 1 кг трлршки джолан с кост
700 г агнешко и/или телешко шкембе
1 глава лук
2 дафинови листа
2 с.л. брашно
2 с.л. масло
1 ч.л. наситнени сушени домати
1 ч.л. лют едър червен пипер
сол, оцет, чесън, сух риган
За застройка: 1 паничка кисело мляко, 2 с.л. брашно, ½ лимон.
Приготвяне
Агнешките крачета и шкембето се заливат със студена вода и се сваряват. Изваждат се от бульона да изстинат. Крачетата се обезкостяват и месото и шкембето се нарязват на парченца. Връщат се в бульона и се вари до пълно омекване.
Загрява се маслото и се запържва брашното за около 3 мин. Разрежда се с малко бульон и се сипва в чорбата. Готви се на тих огън още 10 мин. и се посолява.
За застройката се разбива киселото мляко с лимоновия сок и брашното. Добавя се малко студена вода и се разбърква до напълно гладко. Изсипва се бавно в чорбата като се разбърква. Загрява се отново.
За поръсване се счуква обеленият чесън и се смесва с оцета, сушените домати, лютият червен пипер и ригана.