Турската лира записа най-големия си ръст от 1983 година

Валутата успя да възстанови почти 40% от стойността си спрямо американския долар

Новини
11:26 - 21 Декември 2021
1744
Турската лира записа най-големия си ръст от 1983 година

Турската лира поскъпна рязко срещу основните валути късно в понеделник, след като президентът Ердоган представи редица мерки, които целят да защитят спестяванията на турците от промените в курса на валутата, съобщава Bloomberg.

Лирата поскъпна с 23 процента срещу долара в понеделник — най-големият еднодневен ръст от 1983 г. Във вторник ръстът продължи и общо валутата успя да възстанови почти 40 процента от стойността си спрямо американската валута.

Малко след 8 часа българско време един долар купува 11,23 лири, при над 18,36 вчера. В началото на годината лирата се обменяше за 7 за долар.

С ралито от снощи и днес турската лира изтри загубите от последния месец.

Късно в понеделник Ердоган съобщи, че правителството ще покрие загубите на турците, които имат влогове в лири, ако спадът в обменния курс срещу основните валути спадне под лихвите, обещани от банките. Подробности засега липсват.

Целта на мерките на правителството е да охлади апетита на турците за американски долари и да сложи край на тримесечния спад на турската лира. Но как точно ще реагират инвеститорите, остава да видим.

Преди възстановяването от последните два дни лирата загуби половината си стойност срещу американския долар от септември насам.

Главозамайващият спад предизвика притеснения сред инвеститори и икономисти относно потенциална банкова криза в Турция. Особено притеснение в понеделник, преди изявлението, бе значителният ръст на разходите за покриване на кредитите в американски долари в южната ни съседка. Доходността по доларови облигации на стойност $1 млрд. с матуритет 2022 г. се покачи до 7,3 процента в понеделник — при 3,1 процента в началото на годината. Лихвите по друга емисия на стойност $2,25 млрд. и матуритет през 2031 г. достигна $8,26 процента.

Голяма част от тях се държат от турските банки и повишението на доходността може да отразява затруднения във финансовата система да бъдат намерени долари за изплащане на задълженията или за покриване на търсенето сред турците.

Над половината от депозитите в Турция са в чуждестранна валута, по данни на централната банка. В миналото турските банки са заемали чуждестранни валути на централната банка, която от своя страна ги продава, за да стабилизира лирата. Ако турските спестители и бизнеси поискат да получат парите си или да ги преместят извън страната, финансовата система може да се изправи пред проблем, коментира The Wall Street Journal.