Турската преса: С "Тоска" Софийската опера ни поднесе подарък, за да почетем Ататюрк

Култура
11:00 - 15 Ноември 2023
2845
Турската преса: С "Тоска" Софийската опера ни поднесе подарък, за да почетем Ататюрк

Миналата седмица получихме прекрасен подарък от нашата съседка България, пише днес турският в. "Джумхурийет" в публикация, посветена на операта "Тоска", която Софийската опера и балет представи в Анкара на 8 ноември и в Истанбул на 11 ноември като част от галатурнето под надслов "България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката!" под патронажа на първите дами на двете страни - Десислава Радева и Емине Ердоган. 

"Тоска" беше хубав подарък за нас", гласи заглавието на публикацията, в която се посочва, че Софийската държавна опера и балет е представила това произведение в Анкара и Истанбул с голям състав с участието не само български артисти, но и на представители на Анкарската държавна опера и балет и детски хорове от Анкара и Истанбул. 

"Сопраното Габриела Георгиева в ролята на Флория Тоска привлече вниманието с опитната си актьорска игра и красивия си глас, който умело използваше. Опитният баритон Ералп Къйъджъ в ролята на барон Скарпия съчета много добре музиката и театъра. Костадин Андреев успешно изигра Каварадоси, любовника на Тоска. Диригент беше Сунай Муратов, а режисьор - Пламен Карталов. И двамата показаха своето майсторство", коментира авторката на материала Евин Илясоглу.

Тя напомни за годините, прекарани от основателя на турската република Мустафа Кемал като военен аташе в София, където посещава театъра и операта. 

"Говори се, че по това време той гледал и се възхищавал на операта "Тоска" на Пучини. Когато се върнал, искал оперното изкуство да се практикува в Турция", посочва още тя.

"Българската опера и балет ни поднесе такъв подарък, за да почетем паметта на нашия предтеча. Това беше един много ценен подарък. Приходите от тези събития в Анкара и Истанбул под патронажа на съпругата на президента на Република България и на съпругата на президента на Република Турция ще бъдат дарени на пострадалите от земетресенията", които отнеха живота на десетки хиляди хора и нанесоха огромни материални щети в Южна и Югоизточна Турция, отбелязва още авторката.