Турската ваксина без странични ефекти при теста върху хора

Инжекцията е изпитана само върху двама доброволци

Новини
09:58 - 13 Ноември 2020
1517
Турската ваксина без странични ефекти при теста върху хора

Първата турска ваксина срещу COVID-19, която е преминала към тестване върху хора, не е дала странични ефекти, съобщава в. "Айдънлък", като цитира заместник-директора на клиничния изследователски център, провеждащ изпитанията.

Ваксината е разработена от университета Ерджийес и досега е тествана само върху двама доброволци. При тях не са наблюдавани никакви странични ефекти и предстои да се премине към повишаване на прилаганата доза, отбеляза д-р Ахмет Инал от клиничния център ИКУМ, предаде БТА.

По думите на здравния министър Фахреттин Коджа ваксини срещу COVID-19 се разработват в 14 турски центъра, като в пет от тях етапът с опитите върху животни е вече приключил.

Темата за напредъка по изработването на турска ваксина срещу новия коронавирус е водеща и за турския в. "Акшам". Първите резултати на тестванията във фаза 1 от етапа на изпитанията върху хора са положителни, отбелязва изданието. Очаква се тази фаза да завърши през януари.

За "състезание за ваксини" пише в заглавие в. "Джумхуриет", като отбелязва, че шест ваксини срещу COVID-19 в света са получили частично одобрение, а 11 са в етап на фаза 3. За ваксината на "Пфайзер", която е показала 90 процента ефективност, се води "несправедлива конкуренция", отбелязва още вестникът. Богатите държави, съставляващи едва 14 процента от населението на света, вече са купили един милиард дози, допълва изданието.

"Джумхурийет" напомня, че ваксината на "Пфайзер" е разработена заедно с германската фирма BioNTech, собственост на етническите турци Угур Шахин и Йозлем Тюреджи, които са съпружеска двойка. Очаква се въпросната ваксина да пристигне в Турция през първите три месеца на 2021 г.

Междувременно радостна новина идва и от провежданите в Турция изпитания от фаза 3 на китайската ваксина, пише "Джумхурийет". Ваксинирани досега са 700 доброволци в цялата страна, а ефективността на ваксината се отчита на 85-90 процента. Процентът ефективност на руската ваксина Спутник V се изчислява на 92 на сто, посочва още турското издание.

·