Турски инвеститори с интерес към Североизточна България

Икономика
11:11 - 10 Септември 2024
1103
Турски инвеститори с интерес към Североизточна България

Повишен интерес да инвестира в Североизточна България демонстрира турският бизнес от регион Тракия по време на организирано от Българо-турската камара посещение в няколко общини на българска делегация, в която се включи кметът на община Аксаково и председател на Асоциацията на българските черноморски общини /АБЧО/ инж. Атанас Стоилов, съобщиха от местната администрация.

Българските представители са имали срещи с кмета на Одрин адвокат Филиз Генджан Акън, с ректора на Тракийски университет проф. Мустафа Хатиплер, както и с кметовете на Люлебургаз - Мират Геренли, и на Чорлу - Ахмет Саръкурт. Посетили са и една от най-бързо развиващите се общини в Турция – Черкезкьой, в която за последните 10 г. населението се е увеличило от 50 000 на 200 000 души, благодарение на откритите няколко индустриални зони. 

В Черкезкьой  кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов и колегата му Вахап Акай са взели решение да започнат подготовката за побратимяване на двете общини. „Интересът на турския бизнес от регион Тракия да инвестира в бъдещия индустриален парк в Аксаково, който ще е от национално значение, е много сериозен и ние сме решени да отговорим подобаващо. Направихме първи стъпки и в установяването на сътрудничество между АБЧО и турските общини от регион Тракия“, коментира инж. Стоилов.

Реализирните разговори в Турция ще имат продължение у нас. На 5 и 6 декември в Шумен ще се проведе българо-турски бизнес форум „Североизточна България като инвестиционна дестинация“. Символичен домакин ще е кметът на Шумен проф. Христо Христов в партньорство с председателя на Българо-турската търговско-индустриална камара Бурхан Неметлу и в присъствието на посланика на Република Турция в София Мехмет Саит Уянък. В началото на юни 2025 предстои трета среща „Североизточна България – инвестиционна дестинация“, домакин на която ще бъде Аксаково.