Турски кмет осигурява безплатен превоз за мигрантите от Одрин към Европа

За да могат бежанците да заминат, трябва да подадат молби в кметството

Балкани
19:10 - 29 Февруари 2020
2026
Турски кмет осигурява безплатен превоз за мигрантите от Одрин към Европа

Кметът на община Болу (Северна Турция) Танжу Йозджан заяви, че общината ще осигури безплатно автобуси, за да превози до град Одрин онези мигранти, които искат да преминат през турската граница към Гърция или България.

Кметът на Болу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) е известен с това, че още в предизборната агитация през миналата година се обяви за изпращане на сирийските мигранти от Турция. Смята се даже, че именно тази тактика му донесе много повече гласове от опонента му от управляващата ПСР, благодарение на които спечели вота, пише БТА.

След решението на правителството да отвори границите за преминаване на мигрантите към европейските държави, кметът огласи предложението си публично.

Мигрантите, които са избягали от войната в Турция и сега искат да заминат в европейските държави, трябва да подадат молби в кметството. На всички желаещи да си тръгнат ще осигурим безплатен превоз с автобуси до пограничния град Одрин. Няма значение колко души ще бъдат, готови сме да извозим безплатно всички желаещи", каза кметът.

Междувременно социалните медии се затрупват от послания, с които се одобрява решението на Ердоган да пусне мигрантите към Европа като най-правилното и благоприятно решение за Турция, която изнемогва под бремето на близо 3,5 милиона мигранти.

Според турски медии дори най-отявлените критици на Ердоган са се солидаризирали с това решение.

В Турция са отменени всякакви развлекателни прояви в знак на траур /макар че няма официално обявен такъв/ за 36-те загинали турски войници от въздушните нападения на сирийската армия в Идлиб.

С решение на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу във всичките 39 общини, влизащи в състава на голямата община, са отменени до 4 март всякакви увеселителни и театрални представления.