Турски магистрати осъдиха кайтсърфистка за нападение над 15-годишна бургазлийка

Елена Димитрова се нахвърлила върху Россана във водата и срязала крака й с въже

Балкани
15:20 - 16 Април 2021
2495
Турски магистрати осъдиха кайтсърфистка за нападение над 15-годишна бургазлийка

Турски съд осъди кайтсърфистката Елена Димитрова за бруталното нападение над 15-годишна бургаска състезателка в същия спорт. Присъда идва близо 3 години след извършването на престъплението, при което Димитрова срязала с опънато въже крака на непълнолетната тогава Россана Морчева във водите край остров Гьокчеда в Южната ни съседка. Тя ще трябва да лежи 100 дни в затвор или да плати 2000 турски лири на държавата.

Обяснението на Димитрова пред съда, с което опитва да оправдае постъпката си, е че е „пазила териториалните води на Петко Пейчинов“, който е собственик на кайтсърф училището и мъжът, с когото тя е живеела на семейни начала. Делото е разгледано от Наказателния съд на острова и при разпитите свидетелите са били единодушни, че Елена Димитрова е влязла с екипировката си във водата след като известно време по нареждане на Пейчинов е крещяла от брега към Морчева и съотборника й Александър Танев да напуснат морето.

Димитрова първо е опитала да нападне Танев в гръб, но не е успяла да го достигне. След това се насочва в гръб и към девойката и я удря с линията на кайта си – едно от въжетата, държащи хвърчилото на кайт сърфа, които са натегнати да издържат натоварване до 250 кг. и са способни да режат като метална струна.

Вследствие на удара Россана пада във водата, оплетена в натегнатите въжета, които нанасят рани по тялото й. Инцидентът не свършва до тук, тъй като Елена Димитрова рита дъската на кайта си към падналата и оплетена във въжетата девойка. От линиите момичето получава рана на дясното бедро. По време на делото пред съда, се установява,че Елена Димитрова не е назначавана на работа като кайтсърф инструктор, не е била на трудов договор.

Установява се също, че по това време и на това място не е имало лицензирано и регистрирано кайтсърф училище „Гьокчеада кайтсърф училище” в турската държавната адмиистрация, тоест заграждането и заграбването на морска територия е било напълно неправомерно.  

Много по-тежки обаче са психологическите последствия за Россана, свидетелства майка й. „След тази психотравма дъщеря ми много дълго време се стряскаше и плачеше на сън, отказваше да се храни, да излиза навън, дори не се доближаваше до морето. Травмата не отшумява и тя все още изпитва ужаса от това, че е била нападната и оплетена. Години наред цялото семейство се борим да възстановим спокойствието и психиката й на състезател“, казва тя, цитира Флагман. Това е и причината въпреки присъдата на турския съд тя и съпругът й Петър Морчев да решат да търсят възмездие за травмите на дъщеря си и според българското законодателство.

„Кайтекипировката може да бъде изключително опасно оръжие, тя може да наранява, да предизвиква срязвания, може да отсече част от тялото“, разказва още Марина Морчева. „За нашето семейство това е много тежко – ние го приемаме като опит за убийство, тъй като никой, атакуващ целенасочено с такава мощна екипировка, не може да прецени къде ще попаднат линиите или коя част на тялото може да бъде засегната – от прерязване на сънна артерия до обезобразяване на лице, крайници и т.н., каквито прецеденти има вече по цял свят в сферата на този спорт. Още повече се засилва усещането за опастност, когато тя идва от един кайтсърф учител и инсруктор, който използва уменията си, за да наранява, а всъщност неговата основна задача е да обучи хората, които желаят да практикуват този спорт да използват правилно и безопастно както за себе си,така и за всички околни”, поделя още майката на Россана.

Семейството на девойката вече се е обърнало към български адвокати и ще предприеме последващи съдебни действия спрямо Елена Димитрова.