Турски товарен кораб се натъкна на мина в Черно море

Свят
11:14 - 06 Октомври 2023
1809
Турски товарен кораб се натъкна на мина в Черно море

Товарен кораб, плаващ под турски флаг, се натъкна на мина в Черно море край бреговете на Румъния. Експлозията е нанесла леки щети, екипажът е в безопасност, а корабът е продължил плаването си, съобщава агенция Ройтерс, информира БТА.

Британската компания за морска сигурност "Ембрей" (Ambrey) съобщи, че според информацията, с която разполага, корабът е ударил мина на 11 морски мили северно от румънския канал на река Дунав Сулина.

Експлозията е станала около 09:20 ч. по Гринуич (12:20 ч. българско време). Корабът е пуснал котва за кратко, за да направи оценка на щетите, съобщи компанията за морска сигурност. В 12:10 ч. по Гринуич (15:10 ч. българско време) корабът е възобновил плаването си, според информацията. Няма пострадали.

Това е първият инцидент с мина в Черно море от месеци, отбелязва Ройтерс. Застрахователните компании определят Черно море като зона с висок риск, а плаващите мини продължават да представляват опасност.

Източник от украинското правителство потвърди инцидента, като посочи, че най-вероятно става дума за мина от Втората световна война или за някоя от сухопътните мини, останали в зоната от миналата година. Украинският представител отказа повече коментари по темата, посочва Ройтерс.

Йорук Ъшък, ръководител на консултантската компания „Босфоръс Обзървър“ (Bosphorus Observer), заяви пред Ройтерс, че корабът се казва „Кафкаметлер“ и че е понесъл леки щети на баластния резервоар, а екипажът е в безопасност.

Базираният в Истанбул оператор на кораба „Кафкаметлер Меритайм“ (Kafkametler Maritime) не бе открит за коментар.

Според данни на сайт за проследяване на кораби „Кафкаметлер“ е бил хвърлил котва снощи в канал на Дунава в близост до украинския терминал Вълкове.

Инцидентът с мината се случи, след като Русия се изтегли от т. нар. зърнена сделка, която позволяваше на Украйна да изнася селскостопанска продукция по безопасен коридор в Черно море. Оттогава Украйна създаде собствен временен „хуманитарен коридор“ и няколко товарни кораба отплаваха от украински черноморски пристанища от август насам, като се придържат по-близо до териториалните води на Румъния, България и Турция, пише Ройтерс.

Като се позова на информация от разузнаването, британското правителство съобщи в сряда, че Русия може да използва морски мини срещу цивилни кораби в Черно море, включително като ги поставя на пътищата за достъп към украински пристанища.

Компанията „Ембрей“ отбеляза, че инцидентът е станал точно в деня, в който е информирала клиентите си за възможно допълнително разполагане на морски мини от страна на руския флот с цел възпрепятстване на износа на украинско зърно.