Турските служби разкриха шпионска мрежа на Мосад

Свят
15:30 - 03 Юли 2023
3012
Турските служби разкриха шпионска мрежа на Мосад

Турските разузнавателни служби и Главната прокуратура на Истанбул са разкрили и арестували мрежа от 11 агенти на израелската разузнавателна агенция Мосад, действала в Турция, пише вестник Сабах.

Според информацията на турските медиите, разследването на мрежата е продължило една година и половина. Съобщава се, че турските власти са открили, че мрежата е била насочена към една компания и 23 лица, които поддържали търговски отношения с Иран.

Лидерът на мрежата е идентифициран като Селчук Кючюккая, който е бил вербуван от Мосад от член на движението Гюлен. Въпреки че турските власти считат Гюленовото движение за терористична организация, Гюлен беше дългогодишен поддръжник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган до последните години, когато властта му се засилва.

Това не е първата мрежа на Мосад, разкрита и арестувана в Турция. През октомври и декември на миналата година, турските власти обявиха редица арести на предполагаеми агенти на Мосад. Причините за арестите не са ясни, но някои смятат, че те могат да се използват за политически цели, за да се намали влиянието на конкурентите на Ердоган.

Въпреки това, Мосад и турските разузнавателни служби са работили заедно през последните години, за да предотвратят терористични атаки в Турция. През септември миналата година, обща операция на Турция и Мосад спаси живота на израелски туристи, които бяха маркирани за отвличане от Иран в Истанбул.

След успеха на операцията, Иран уволни шефа на разузнаването на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, Хосеин Таеб. Въпреки че няма допълнителни подробности за уволнението на Таеб, това може да се свърже със специалното сътрудничество между Турция и Мосад.

Това не е първият път, когато Турция обявява разкриването на клетки на Мосад в страната. През 2021 г. беше съобщено, че 15 арабски агенти на Мосад са били заловени от турските разузнавателни служби. Подобни съобщения са предизвикали контроверзи, но вълните от обявени арести на агенти на Мосад в различни страни бяха необичайни.