Турският парламент обсъжда обстановката в Близкия изток при закрити врати

Свят
17:29 - 08 Октомври 2024
5017
Турският парламент обсъжда обстановката в Близкия изток при закрити врати

Турските законодатели проведоха заседание при закрити врата във вторник, за да обсъдят разпространението на войната в Близкия изток, седмица след като президентът Реджеп Тайип Ердоган направи необосновано твърдение, че Израел в крайна сметка е имал за цел да посегне на турска територия, предава "Ройтерс".

Израел не е отговорил публично на твърдението на Ердоган, което според анализатори и опозиционни депутати е пресилено и има за цел основно да отклони общественото внимание от икономическите проблеми на Турция.

Израел също не е коментирал публично парламентарната сесия при закрити врати в Анкара във вторник, която е озаглавена "Израелската окупация на Ливан и развитието в региона".

Председателят на парламента Нуман Куртулмуш каза, че министрите на външните работи и на отбраната ще направят презентации на заседанието при закрити врата - което беше поискано от опозицията - относно риска от по-нататъшно разширяване на конфликтите в Газа и Ливан.

Членката на НАТО Турция е сред най-острите критици в света на това, което тя нарича незаконните и безразсъдни войни на Израел с въоръжените групировки Хамас и Хизбула. Тя спря търговията с Израел и подаде молба да се присъедини към дело за геноцид срещу него в Световния съд.

Израел отхвърли делото за геноцид и критиките на Турция, заявявайки, че е вкаран в екзистенциална борба с войнствени ислямистки групи, подкрепяни от Иран, които са се заклели да унищожат Израел.

Миналата седмица Ердоган каза пред парламента, че премиерът Бенямин Нетаняху изпълнява мечтата си за "утопия" и "обетована земя" за Израел.

"След Ливан следващото място, на което Израел ще насочи погледа си, ще бъде нашата родина", каза той на откриващата сесия на парламента, на която присъстваха десетки чуждестранни посланици и неговия кабинет.

Девлет Бахчели, лидер на основния съюзник на Ердоган MHP, каза във вторник, че е "вероятно хаосът в съседните страни да достигне нашите граници и Израел да тормози Турция" в близко бъдеще.

Но Озгур Йозел, лидер на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), отхвърли подобни приказки.

"Неразумно е да се мисли, че Нетаняху ще извърши нападение срещу Турция, която е член на НАТО и има страхотна армия", каза Озел пред своята партия.

Проучванията показват, че турците силно подкрепят твърдата линия на правителството спрямо Израел.

Някои турски протестиращи през последните дни - отбелязвайки годишнината от началото на войната на 7 октомври 2023 г., когато Хамас нападна Израел - поискаха Ердоган да предприеме повече действия.

Критиците повдигнаха въпроси относно това дали Турция все още ефективно доставя стоки до Израел въпреки забраната за търговия от май, като се имат предвид официалните данни, които показват, че износът за палестинските територии е скочил шест пъти досега тази година.