Туск призова Европа да увеличи разходите си за отбрана

ЕС
17:30 - 07 Май 2024
1232
Туск призова Европа да увеличи разходите си за отбрана

Полският премиер Доналд Туск заяви във вторник, че Европа трябва да увеличи отбранителните си способности и повтори призива си за изграждане на обща европейска система за противовъздушна отбрана, предава "Ротйерс".

Говорейки пред Европейския икономически конгрес на среща на политици и бизнес фигури в Катовице, Туск заяви че страните от ЕС трябва да предприемат съвместни действия за увеличаване на разходите за отбрана с най-малко 100 милиарда евро.

Според Туск, допълнителните разходи за отбрана ще ще отдалечат войната от границите на Европа за дълго време.

Съвместната противовъздушна отбрана "трябва да се превърне в европейски проект, който ще бъде финансово усилие за изграждане на купол над Европа", каза той. "Имаме много повече инициативи и срещи, отколкото реални действия за защита на европейското небе.

Полша отделя над 4% от брутния си вътрешен продукт за укрепване своите отбранителни способности.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която присъства на конгреса, също каза, че Европа трябва да харчи повече за отбрана и заяви, че ако остане на поста още един мандат, ще предложи нови проекти за отбрана.

Тя насърчи по-рано обявеното предложение за създаване на постоянен еврокомисар по отбраната, който ще помогне в подкрепа на европейската отбранителна индустрия.