Твърдият Брекзит – неизбежен?

Министър на финансите на Великобритания Филип Хамънд предлага нов референдум за излизане от ЕС

Свят
07:48 - 02 Април 2019
1524
Твърдият Брекзит – неизбежен?

Твърд Брекзит е почти неизбежен. Това смята Ги Верхофстат, координаторът за Брекзит на Европейския парламент, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Той направи това изявление, след като по-рано тази нощ британските депутати отново отхвърлиха серия от алтернативни опции за Брекзит.

„Сряда е последният шанс за Великобритания да излезе от задънената улица или да се изправи пред пропастта”, написа в туитър Верхофстат. Той визира плановете на британския парламент да проведе в сряда нова серия от гласувания за Брекзит.

Същевременно британският в. „Таймс” пише, че министър на финансите Филип Хамънд ще каже днес на правителството, че Консервативната партия трябва да разгледа възможността на референдум за Брекзит, тъй като нито партията, нито страната могат да си позволят нови избори, предаде Ройтерс.

По-рано тази нощ британският парламент отново отхвърли всички предложени варианти по Брекзит. Депутатите гласуваха и четирите внесени предложения, но нито е идно от тях не събра мнозинство, предаде Би Би Си.

Според едното предложение, на което не достигнаха само три гласа, Великобритания трябваше да напусне ЕС, но да остане в митническия съюз. То получи подкрепата на 273 депутати срещу 276.

Според друго предложение, страната трябваше и да остане в европейския пазар. За него гласуваха 261 депутати срещу 282.

Останалите два варианта предвиждаха повторен референдум и дори отмяна на Брекзит.

Предложението за нов референдум събра най-много  гласове „за” - 280, но против него се обявиха 292-ма депутати и така не му достигнаха 12 гласа, за да има необходимото мнозинство.

Гласовете за отмяна на Брекзит бяха 191 срещу 292.

Гласуванията тази вечер представляваха своеобразен втори кръг на обсъжданията, които започнаха през миналата седмица. Тогава депутатите гласуваха по осем предложения, като никое от тях не получи мнозинство.

За второто гласуване председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу избра четири от отхвърлените на първия кръг решения, с надеждата по някое от тях да бъде постигнато съгласие.

Гласуванията в парламента имат консултативен характер - те не задължават правителството да изпълни решението на депутатите, ако такова бъде взето.

Сега Тереза Мей трябва до 12 април да поиска от ЕС по-дълга отсрочка, за да промени курса, или Великобритания да напусне без сделка, посочва Би Би Си.